Sunday, November 13, 2011

Umrah & ziarah Syria-Jordan

Ini bukan tiba-tiba,
tp sebenarnya kebelakangan ni rindu pd Middle East makin menjadi2.
Rasa2, next trip nt nk g sana lg!
Rindu kt tempatnya,makanan nya,suasananya..rindu lah!!! Sgt-sgt.
Sebab trip ni dah lama,terpaksa lah bukak album gambar balik.
Nasib baik Umi ada tulis short notes kat tepi2 gambar2 tu.
So apa lg,smbil nengok gambar,smbil mengimbau la :D
Jom.serba ringkas.

27/5-9/6

27/5: Berkumpul di KLIA, jumpa dgn travel agency, Al-Quds Travel
( mmg recommended lah dorg ni kalo nk pegi Middle East).
Excited tak payah cerita la, sbb first time nk pegi jauh nie.
Lagi excited sbb smua ada skali.
Mmg best la travel dgn siblings,sbb boleh menggila dgn dorg,xkira masa & tempat.
Flight kami transit kat Bangkok,Thailand.


So, lebih kurang tgah hari tu,lpas puas hati saying goodbyes kpd saudara mara yg dtg m'hntar,kmi pun terbang lah.
Untuk KL-Bangkok, naek MAS.
wah wah,MAS..you memang lah.
Kalo lah poket I tebal,mmg i nak you je sentiasa!
Dr cabin crew sampai la ke makanan,mmg kelas!
hehe *mcm lebih2 pulak* betul ni!
Lebih kurang 2 jam lebih gtu kami fly,kmi landed kat Suvarnabhumi Airport,Bangkok. Pengalaman landing plg siot kot.
Landasan airport ni pendek & airport ni antara yg tersibuk di dunia,so untuk landing di sana,mmg la memerlukan kepakaran yg amat tinggi.
Teknik pun laen ~ *kecut perut!*
Kami landed kt Suvarnabhumi Airport lebih kurang kul 5.15 cmtu la,
waktu first tgok Bangkok dr udara,mmg kagum.
no wonder la,dorg antara pengeluar beras yg top, dr atas san,
mmg nmpk bendang je! Mcm bandar dlm taman je.hehe
Kami ada transit lebih kurang 8jam kot *xsure da* kt Bangkok.
Tp xde la nk risau sgt,sbb Al-Quds mmg dh arranged kan mini trip within that time range.
Mini-trip keliling Bangkok!
Kami pusing2 bandar dia,mmg best!
Terasa la kerdil diri ni..selama ni dh rasa tmpt kta hebat,bila g tmpt org baru ta..
*the beauty of travelling*
Jln dorg bkn setakat b'simpang-siur,fly-over segala,lanes punya banyak,mmg xley compare la dgn jalan raya kt Kelantan ni-tapi xpe,xlama lg fly-over dh nk siap!
Dah tu mmg terjaga lah bandaraya Bangkok ni.
Pusing-pusing,sempat g solat kt Islamic centre kt Bangkok tu,
unik bangunan nya..

unik kann

then dlm kul 9 mlm cmtu,kmi di bwa ke sebuah restoran Muslim la,
untuk makan Thai speciality: Tomyam Goong!
Oh~laa~laaa,sgt la best!!
Rasa dia mmg laen dr tomyam yg kita buat sendiri tu,
kalo xsilap dia ada guna air kelapa sikit dlm resipi dorg tu.

len kali upload gamba..line slow,xterdaya nk upload! :(

1 comment:

  1. menarik juga ke middle east ni. blom ada chance lagi!!

    ReplyDelete

Say something... ^_^