Sunday, November 27, 2011

Thought on Accounting

The end is still so far! Fighting!!!!!

I'm having a little difficulties with my Accounting subject right now.
Talked to my lecturer and argh,hurt my feeling only.
She didn't really wanna care.

I don't know why, after all these years of learning/studying Accounting,
my brain seems like it's very-very-very empty nowadays..
like zero account-knowledge..where on earth all my knowledge gone? :(
I hate it when even lecture-mates didn't even ask me on account anymore these days..
Back then,I'm the IT person to turn to..
B-b-but now,they just ignored me..
argh,you all just befriend me because of my knowledge?
Life's sucks >_<" ~your life that is~

So now,backup plan,backup plan...
I'll have to doubled/tripled my effort for this one,
or I'll be dead :((
Account,account..after all these years of trying to love you...
Why can't you be more loveable and understanding towards me...
Why you always so tough? My brain's gonna explode!
Could you be kind to me,until I finished my under-grad & post-grad?
I hate you but love you enough to let myself suffer &
going through all this hardship because of you.
Oh Accounting..please be good to me.

Friday, November 25, 2011

Ssan!

Lets discuss about cost today.

1000 KRW= 2.726 MYR
hence, 10 000 KRW = 27.262 MYR.
Thus; MYR 10= moreless 3+++ KRW

Then let me tell you about place I'm living in.
I live in a state called Kelantan,at east coast of Malaysia.
In this state, living cost is particularly low,compared to other states of Malaysia.
And the district I'm staying is one of the most cheaper ones.
Kota Bharu is quite expensive,but still, affordable for many.
Machang on the other hand, is very tiny-small-lil-place,
though it's a Uni town,which home to UiTM Machang Campus,
the living cost is still very affordable.
The word is 'CHEAP'! = Ssan!
Everything is cheap in this part of the world. (Ask Andy if u don't believe me,he's been here.)
And I ain't complaining. (^_^)v

Let see...
With 27.26 MYR (10 000 KRW) in Kelantan, i could:
Filled my car's tank; 20 MYR and off to KB.
Or even cheaper,if i take the bus it'll be MYR 8.++ return trip to KB.
Then even eat heavenly meal with the balance.

Then let see..
With 10 000 KRW (27.28 MYR) in Korea,i might could:
A bowl of bibimbap; 6000 KRW
Bus ride/transportation;might be 4000KRW.

At first,I'm slightly worried about changing my view on cost.
However,I can't be comparing KRW with MYR,especially with my cheap living cost.
Now,I tell myself that I should treat 1000 KRW just like how i treat 1 MYR.
So that i wont be too shocked paying to 6000 KRW worth of food when i visits Korea.

hahaha,notice how i used food for comparison. yes,it's essential for me :P

Sunday, November 20, 2011

A Day Away: Yeoju

A Day Away: Yeoju


The sights and sounds of Korea aren’t just limited to Seoul or Busan. To get a true representation of what Korea has to offer, it’s necessary to get outside from these metropolitan areas and explore the provinces....continue.
Credit to The Korea Blog.

Saturday, November 19, 2011

24 Years of Being Together!

Hello, today is 19/11 which is the date when my dad wedded my mother,24 years back.
I don't know what's ahead of us,
but I'd like to stay as a family with all these 6 people as long as God let us be.
I pray to Allah swt to make things better and I'm counting on you,
the readers prayers too.
Please pray for my family's happiness too ya. (^_~)v

Friday, November 18, 2011

Using utensils in non-muslim places/countries

Thanks,credit to : IGGUMIYEYO.
Saje nk nk share sedikit tntg hukum menggunakan utensils,
especially bila bukan ke negara2 Islam,eg: Korea.
Hal ini amat penting lah kan bg kita2 as Muslim.
so again,thanks to JJ for sharing those infos.
(^_~)v

4 jenis manusia

Setiap kali kelas Puan Azizah, pasti akan ada sj ilmu2,perkara menarik serta pengetahuan2 yg akn dikongsi. Hari ni pun tak terkecuali,beliau berkongsi cerita mengenai 4 jenis manusia.

4 jenis manusia:

Manusia Wajib: adalah seperti perkara wajib, orang tu sentiasa diingati,dicari,dan kalau dia xde rasa tak lengkap.

Manusia Makruh: juga seperti perkara makruh; orang tu ada pun tak apa, kalo takde lg xpe,xde sape nk kisah/ mencari.

Manusia sunat: sama juga seperti perkara sunat; orang tu ada pun tak apa,xde pun xapa jugak.

Manusia haram: almaklum,seperti perkara haram lah; orang tu ada,semua menyampah/benci/xsuka,kalau xde lagi bagus.

Puan Azizah suruh fikirkan2,diri kita ni manusia jenis mana..dan cuba la berubah untuk jd lebih baik kelak.

Tuesday, November 15, 2011

Sambungan lagi..Umrah & ziarah Syria-Jordan

Perjalanan diteruskan lagi,sambungan dr sini


Ini berjubah! Jubah ni Umi belikan waktu dia pegi umrah tahun sebelum tu. Semangat.
Ceh,muka berkerut2,,terik matahari,pdhl awl lg.
Ni kt Queen Alia Airport Amman Jordan.
Next stop, Orchid Hotel untuk breakfast!

Di lobi hotel,unik.
Semua ni dh include dlm package,ikot je la.
haha, sarapan ala arab..
Ingt kn cmne la,rupanya..
roti,roti,roti,buah zaitunsss,pastu ade la beberapa bahan yg xpasti..
tp ngap je la..apa nk bimbg sgt,kan kan :D
Rupanya org arab ni mkn roti byk giler lah,
kalo xsilap,lpas trip ni la sy jd gila roti kot.hahaha

Lebih kurang kul 9 pagi,lepas siap2 breakfast sumer,
kami terus gerak ke Dead Sea aka Laut Mati,
Tempat plg rendah di dunia.
Sebenarnya,kami sepatutnya pegi ke gua tinggalan Ashabul Kahfi terlebih dulu,
tp kami opted untuk ke Laut Mati,sbb kami di tukarkan ke rombongan lain.
Pihak Al-Quds nk kami duk dgn rombongan tu,
sbb akan terus ke Syria selepas Laut Mati,
yg mana rombongan yg asal stay lama skit kt Jordan.
So,ok la,ikot je,senang citer.

otw ke Laut Mati

Kami dibawa ke Amman Beach,
satu kawasan peranginan kt sana.
Untuk mandi-manda & lunch skali!

Selepas selesai mandi-manda & makan di resort di Laut Mati,
kami terus ke Damsyik,Syria,by bus jugak la.
Kami menginap di Hotel Boustan,Damsyik, dkt jgk dgn Four Season hotel.
Damsyik jugak dikenali sbg Damascus.
Nanti kalo ke sana boleh la ke Hotel Boustan. *promo*

Ronda Syria,
kami dibawa ke Busra,Syria.
Di Busra ni byk sgt tinggalan zaman kegemilangan Islam,
kubu2,masjid2, cathedral, dan arca2 mmg byk.
Btw, Syria ni kalo dlm bahasa yg kita belajar ialah SYAM.
familiar kan? Kan belajar pendidikan islam & sejarah kan..ingt?

Kami terus di bawa ke satu tinggalan Cathedral iaitu

di dalam Cathedral Bahira

Cathedral ini mmg salah satu tempat yg penting dlm sejarah islam,
disini Bahira,seorang pendita,telah memberitahu kpd bapa saudara Nabi Muhammad saw,
tentang kenabian baginda. Waktu itu Nabi Muhammad saw berumur 12 tahun.
Bahira ternampak sekepul awan yg meneduhi caravan yg turut disertai Nabi Muhammad di sepanjang perjalanan mereka,lalu memberitahu akan kenabian baginda dan menyuruh bapa saudara Nabi, Abu Talib untuk menjaga keselamatan baginda.
*ingt lagi kisah itu?*
Kalau ada kesempatan boleh la ke Busra,
salah satu tapak warisan dunia jugak tu.

Byk lg tinggalan2 yg yg kami lawati,tp rasa dh mlas nk tulis semuanya :P

Lepas ronda2 kami lunch di sebuah restaurant berdekatan dgn satu tinggalan kubu yg dibina oleh Panglima perang yg tersohor iaitu, Salahuddin Al-Ayubi.
boleh tahan jgk mknan Syrian ni, cuma xtahan buah zaitun je kot,byk gilos.

*licin*

*posing gaya bebas*

*ini pokok anggur yg sedang b'buah*

*tadaaa, pemandangan kota Damsyik dr Kassioun Mountain*
Sangat2 tinggi,lebih kurang 700m dr Damsyik,dan 1200m dr paras laut,
dan perjalanan naek-turun mmg agak2 dangerous jgk la.
Byk peristiwa berkaitan dgn Bukit ni.
Bila kt atas tu,mmg nmpk seluruh Damascus,nmpk jgk negara2 berjiran.

Dinner di Restoran Al-Kamal.
Best,mmg pure Syrian menu lah.

Hari hari seterusnya,kami turut ke Aleppo, Homs..
Sempat jugak ke makam sahabat2 baginda,cucu-cicit baginda.
Kami turut berpeluang ke Masjid Umawi,tinggalan zaman Muawiyyah.
Terdapat makam Nabi Yahya,dimana menempatkan kepalanya shj,badannya di Palestin.
Masjid Umawi ni sgt-sgt luas,al maklum,masjid terbesar di Syria,
dan adalah kebiasaan untuk org Arab ni dtg lepak2,santai di Masjid.
Mmg ramai org di sini,tambahan pulak,
d luar Masjid Umawi tu je ,terdapat Souq Al-Hamidi,

Souq ni pasar lah,dlm bhasa arab. Kt sini mmg jual mcm2,rambang mata okeh!
Souq ni sgt lah panjang,expect untuk berjalan jauh,tp xde la terasa sgt pun,
sbb mata asyik duk melilau tgok brg2.
Oh lupa,alang2 ke Souq Al-Hamidi ni,sila lah ke Bakdash.
Satu kedai aiskrim yg sgt femes seantero dunia,
Cara pembuatan aiskrim ni sgt2 unik,iaitu secara traditional,
ada pesen tumbuk,kikis,mcm2 la,
rasa dia mmg sgt2 lain!
Wktu sy pegi tu,sy xtaw hape menda psal Syria kecuali ia adalah Syam.
So mane la sy taw yg kedai aiskrim tu femes,
nmpk rmai org beratur nk beli,beratur sekaki lah.
hahaha,mmg berbaloi,aiskrim tu even rasanya pun UNIK!

Berdekatan tu juga terdapat makam Rokiah as serta cicit Nabi Muhammad saw.
Pengalaman tgok org nangis2 & amalan2 pelik org Arab mmg xley lupa.
Ada yg pesen lap kan kain hijau kecik ke makam,dan semayang berlapik kn kain tu la,ish,xpaham eden.Ada yg pesen meratap,menangis teresak2.

Di Homs/Khoms kami melawat Masjid Khalid bin Al-walid,
masjid ni jgk luas dan m'pnyai halaman yg agak luas.
Tp berkunjung ke sini di ingtkn,kecurian sgt berleluasa.
Kebetulan kami pergi hari jumaat,yg menarik, wanita2 Arab turut menunaikan solat Jumaat,
dan org Arab sembahyang,mmg mcm2 pesen-almost gaya bebas.

Selepas Syria,kami terus ke Madinah. Setakat ni je la coretan trip Middle East ni.
Syria sekarang kembali bergolak,tak pasti selamat atau x untuk dikunjungi.
Kalau ada peluang,sila la berkunjung.
(^___~)v

Sunday, November 13, 2011

Sambungan..Umrah & ziarah Syria-Jordan

Sambungan dari last post..
Kan janji nk upload gamba..
tapi,ish tibe2 jugak,semenjak 2 menjak ni,
rasa segan je nk buh gambar sndiri.
aishh..tp sbb dh jnji,upload lah jugak.

me & my sis kt Suvarnabhumi airport

Actually waktu kat airport ni,
sakan kami duk intai2,kot2 la boleh terserempak dgb artis2 :P
hahaha,sempat lg! duniawi oh duniawi!
Airport ni mmg bertingkat2 lebih kurg je kot dgn KLIA,
tp mcm lg besar je. *kot*


Ayuh,perjalanan di teruskan!
Bangkok ke Amman,Jordan!
Lebih kurang midnight 27/5 tu kami check-in untuk next flight,
ke Jordan!
This time kami fly dgn Royal Jordan!
Huih,excited nie! Jauh tu nk fly!

Haa,lupa nk bgtaw, airport kt Bangkok ni mcm strict skit part cecair in board nih,
kalo x silap, 50ml je ke * adoi lupa lg*
mlm tu mmg sakan la officer dorg duk picit shower cream sorg macik ni.
Lpas kt KLIA,tp xlpas kt Bangkok.
Kesian jgk tgok macik tu,dh la shower cream yg mahal sakan,
main picit smpai cukup limit yg dorg nk je.

Ok,sambung kisah flight.
Perjalanan ke Jordan lebih kurang 10-12 jam cmtu,
ha,mmg sgt2-sgt2 lama.
Tapi kan,rasa cm sempit je seat Royal Jordan yg aritu,
my brother 1.84m, so xmuat kaki & t'pksa tukar tmpt,
dia dpt seat yg menghadap FA,
even sy yg xbrpa nk tinggi,seat tu mmg cukup2 sendat untuk kaki..
huh,apa lg mmg terasa la kelemasan nya.
Sepanjang perjalanan tu,mmg xde wat keje laen,
tido-tido-tido-makan-tido-makan
makanan arab la of course,
ingtkan anggur,ngaap-huhu,buah zaitun :( apsal la kaler same?
wktu dkt2 nk smpai Amman tu,
dorg wap kan kabin,and bg wipe yg agk2 suam-panas gtu,
tiba2, sy yg mmg dh lama menahan kelemasan seat yg sempit ni,
terasa sgt2 lemas,dh mcm fobia daa,
dh la xley gerak2,dh tu udara panas dlm kabin,
sy panik! alamak! cmna ni..
org laen sibuk beratur/jalan nk keluar..
sy pulak...hmm
blueeekkkk,kluar segala isi perut!
sbb dh terasa lemas tahap tertinggi :(
memalukan,mmg sgt memalukan.
dh la first time fly jauh,
ciap termuntah waktu org tgah sebok2 nak kluar,
mmg free show,mmg =_="
*ingt smpai tua*
*~Tak berdaya menahan lagi~*


28/5
Landed kt Queen Alia Airport,Amman Jordan.
lebih kurang pkul 5.15 pgi waktu Jordan.
name je pagi bebenor,matahari dh tinggi da.
wahh,Jordan! Matahari kamu terik tapi angin kamu sejuk!! dan kering!
First jejak kaki kat airport tu,trus cari tmpt nk solat,tp xde.
So,rombongan kami solat je la kt tepi2 koridor tu.
Yg lucu,waktu kt dlm toilet,ada sorg akak yg jaga toilet,
dia tgok sy dia tny, 'Korean?' sy geleng,
dia tny lg,'Chinese?',sy ckp Malaysian.
hehe,bangga pulak bwk nma Malaysia.
Siap solat,tukar baju la kan.
Pkai jubah la pulak,tiru local la kan.haha
Masa kt Airport tu, mutawif dh pesan awl2,
xyah ngada2 nk minum kopi kt ctu la,
sbb currency mahal *masa tu la-latest xtaw brapa*
Lagipun,mmg Al-Quds dh prepare breakfast kt 1 local restoran.

nt sambung lg len kali :D

Umrah & ziarah Syria-Jordan

Ini bukan tiba-tiba,
tp sebenarnya kebelakangan ni rindu pd Middle East makin menjadi2.
Rasa2, next trip nt nk g sana lg!
Rindu kt tempatnya,makanan nya,suasananya..rindu lah!!! Sgt-sgt.
Sebab trip ni dah lama,terpaksa lah bukak album gambar balik.
Nasib baik Umi ada tulis short notes kat tepi2 gambar2 tu.
So apa lg,smbil nengok gambar,smbil mengimbau la :D
Jom.serba ringkas.

27/5-9/6

27/5: Berkumpul di KLIA, jumpa dgn travel agency, Al-Quds Travel
( mmg recommended lah dorg ni kalo nk pegi Middle East).
Excited tak payah cerita la, sbb first time nk pegi jauh nie.
Lagi excited sbb smua ada skali.
Mmg best la travel dgn siblings,sbb boleh menggila dgn dorg,xkira masa & tempat.
Flight kami transit kat Bangkok,Thailand.


So, lebih kurang tgah hari tu,lpas puas hati saying goodbyes kpd saudara mara yg dtg m'hntar,kmi pun terbang lah.
Untuk KL-Bangkok, naek MAS.
wah wah,MAS..you memang lah.
Kalo lah poket I tebal,mmg i nak you je sentiasa!
Dr cabin crew sampai la ke makanan,mmg kelas!
hehe *mcm lebih2 pulak* betul ni!
Lebih kurang 2 jam lebih gtu kami fly,kmi landed kat Suvarnabhumi Airport,Bangkok. Pengalaman landing plg siot kot.
Landasan airport ni pendek & airport ni antara yg tersibuk di dunia,so untuk landing di sana,mmg la memerlukan kepakaran yg amat tinggi.
Teknik pun laen ~ *kecut perut!*
Kami landed kt Suvarnabhumi Airport lebih kurang kul 5.15 cmtu la,
waktu first tgok Bangkok dr udara,mmg kagum.
no wonder la,dorg antara pengeluar beras yg top, dr atas san,
mmg nmpk bendang je! Mcm bandar dlm taman je.hehe
Kami ada transit lebih kurang 8jam kot *xsure da* kt Bangkok.
Tp xde la nk risau sgt,sbb Al-Quds mmg dh arranged kan mini trip within that time range.
Mini-trip keliling Bangkok!
Kami pusing2 bandar dia,mmg best!
Terasa la kerdil diri ni..selama ni dh rasa tmpt kta hebat,bila g tmpt org baru ta..
*the beauty of travelling*
Jln dorg bkn setakat b'simpang-siur,fly-over segala,lanes punya banyak,mmg xley compare la dgn jalan raya kt Kelantan ni-tapi xpe,xlama lg fly-over dh nk siap!
Dah tu mmg terjaga lah bandaraya Bangkok ni.
Pusing-pusing,sempat g solat kt Islamic centre kt Bangkok tu,
unik bangunan nya..

unik kann

then dlm kul 9 mlm cmtu,kmi di bwa ke sebuah restoran Muslim la,
untuk makan Thai speciality: Tomyam Goong!
Oh~laa~laaa,sgt la best!!
Rasa dia mmg laen dr tomyam yg kita buat sendiri tu,
kalo xsilap dia ada guna air kelapa sikit dlm resipi dorg tu.

len kali upload gamba..line slow,xterdaya nk upload! :(

Monday, November 7, 2011

BIGBANG: THE WORLDWIDE ACT FOR 2011

.

Yay!! My fangirl heart; it's worth staying up all night to this! Forever relevant!

BIGBANG won! BIGBANG won!
BIGBANG


Youtube page banner today! Yay!


Congratulations!! It's no doubt, BIGBANG is the worldwide act as the MTV EMA Belfast 2011 crowned them the titled on Nov 6th 2011.


GDYB forever





Standing together as five again,on a stage under one name : BIGBANG, this award is indeed the best birthday gift for TOP given by the VIPS.

BIGBANG with Ludacris

Credits goes to all the VIPS/BLACK JACKS/LUCKY7/ YG STANS/ YG FAMILY as well as KPOP LOVERS for making this dream came true.
It's been tough year for BIGBANG and VIPs, but together we made it through!
BIGBANG's Taeyang thanked the fans for standing by them all these time
and it really brought tears to my eyes,
seeing BIGBANG all five standing proud and all smiling on the world stage!
*group hugs*
all the sweats worth it!

Taeyang also tweeted
'We had a great time in EMA.. Thank you everybody.. Thank you MTV'

BIGBANG with the QUEENS


BIGBANG with JESSIE J *lol at Seungri*


Interview on pink carpet




BIGBANG @ Backstage

Rockin the pink carpet like the rockstars

BIGBANG! *cover Snooki please*

BIGBANG with Katy Perry

BIGBANG with close friend,JEREMY SCOTT
Jeremy tweeted that 'TOP took this pic' xD

MTV EMA's twitter tracker that night

G-Ri forevaaaaaa!!! <3 <3 <3 <3


BIGBANG x VIPS: UNTIL WHENEVER!
credit goes to various sites! Thanks for the pictures
(^__________^)V


BIGBANG gave their special edition 'Tonight' album to the other celebrities attending too.
All personally signed!

There were 158 million votes made in the EMA awards, adding up "Best Male, Best Female, etc" Out of 158 million votes (in the WHOLE MTV EMA awards -meaning EVERYTHING!), 58 million votes were for Bigbang.

Sunday, November 6, 2011

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA!

Raya Haji datang lagi! Selamat hari raya aidiladha!

Friday, November 4, 2011

(^____~)v

Kalau dulu,
saya lebih suka belanja orang/kawan2,
sekarang saya belajar untuk di belanja oleh mereka jugak.
Bukan sebab saya kaya amat atau pape,
cuma itu cara saya dibesarkan.
Bila dah besar panjang,
saya sedar, tak semua orang suka cara itu.
Ada orang anggap saya pandang rendah pada mereka dgn perbuatan itu,
sedangkan saya tak bermaksud.
Ajaran Umi Abah saya,rezeki itu harus sentiasa di kongsi untuk kita lebih murah rezeki kelak.
Tapi mungkin saya dh melampaui batas.
Saya perasan saya kurang terima belanja orang.
Kerap menolak untuk di belanja sedangkan saya suka untuk belanja.
Mungkin itu salah satu sifat yg tak disukai org kot.
So, sekarang sy dh belajar untuk lebih menerima.
Sekarang bila org nk belanja,laju je saya iya kan,
ye lah,hati kita senang bila kita tgok org gembira,
mst lah kita nk tgok dorg gembira jgk kan.
Kesimpulannya,kalau nk belanja saya di alu-alukan! hehe
(^__~)v