Skip to main content

Posts

Showing posts from November, 2011

Thought on Accounting

The end is still so far! Fighting!!!!!
I'm having a little difficulties with my Accounting subject right now. Talked to my lecturer and argh,hurt my feeling only. She didn't really wanna care.
I don't know why, after all these years of learning/studying Accounting, my brain seems like it's very-very-very empty nowadays.. like zero account-knowledge..where on earth all my knowledge gone? :( I hate it when even lecture-mates didn't even ask me on account anymore these days.. Back then,I'm the IT person to turn to.. B-b-but now,they just ignored me.. argh,you all just befriend me because of my knowledge? Life's sucks >_<" ~your life that is~
So now,backup plan,backup plan... I'll have to doubled/tripled my effort for this one, or I'll be dead :(( Account,account..after all these years of trying to love you... Why can't you be more loveable and understanding towards me... Why you always so tough? My brain's gonna explode! Could you be kind to me,until …

Ssan!

Lets discuss about cost today.

1000 KRW= 2.726 MYR
hence, 10 000 KRW = 27.262 MYR.
Thus; MYR 10= moreless 3+++ KRW

Then let me tell you about place I'm living in.
I live in a state called Kelantan,at east coast of Malaysia.
In this state, living cost is particularly low,compared to other states of Malaysia.
And the district I'm staying is one of the most cheaper ones.
Kota Bharu is quite expensive,but still, affordable for many.
Machang on the other hand, is very tiny-small-lil-place,
though it's a Uni town,which home to UiTM Machang Campus,
the living cost is still very affordable.
The word is 'CHEAP'! = Ssan!
Everything is cheap in this part of the world. (Ask Andy if u don't believe me,he's been here.)
And I ain't complaining. (^_^)v

Let see...
With 27.26 MYR (10 000 KRW) in Kelantan, i could:
Filled my car's tank; 20 MYR and off to KB.Or even cheaper,if i take the bus it'll be MYR 8.++ return trip to KB.
Then even eat heavenly meal with the balance.

Then let s…

A Day Away: Yeoju

A Day Away: Yeoju
The sights and sounds of Korea aren’t just limited to Seoul or Busan. To get a true representation of what Korea has to offer, it’s necessary to get outside from these metropolitan areas and explore the provinces....continue. Credit to The Korea Blog.

24 Years of Being Together!

Hello, today is 19/11 which is the date when my dad wedded my mother,24 years back. I don't know what's ahead of us, but I'd like to stay as a family with all these 6 people as long as God let us be. I pray to Allah swt to make things better and I'm counting on you, the readers prayers too. Please pray for my family's happiness too ya. (^_~)v

Using utensils in non-muslim places/countries

Thanks,credit to : IGGUMIYEYO. Saje nk nk share sedikit tntg hukum menggunakan utensils, especially bila bukan ke negara2 Islam,eg: Korea. Hal ini amat penting lah kan bg kita2 as Muslim. so again,thanks to JJ for sharing those infos. (^_~)v

4 jenis manusia

Setiap kali kelas Puan Azizah, pasti akan ada sj ilmu2,perkara menarik serta pengetahuan2 yg akn dikongsi. Hari ni pun tak terkecuali,beliau berkongsi cerita mengenai 4 jenis manusia.
4 jenis manusia:
Manusia Wajib: adalah seperti perkara wajib, orang tu sentiasa diingati,dicari,dan kalau dia xde rasa tak lengkap.
Manusia Makruh: juga seperti perkara makruh; orang tu ada pun tak apa, kalo takde lg xpe,xde sape nk kisah/ mencari.
Manusia sunat: sama juga seperti perkara sunat; orang tu ada pun tak apa,xde pun xapa jugak.
Manusia haram: almaklum,seperti perkara haram lah; orang tu ada,semua menyampah/benci/xsuka,kalau xde lagi bagus.
Puan Azizah suruh fikirkan2,diri kita ni manusia jenis mana..dan cuba la berubah untuk jd lebih baik kelak.

Sambungan lagi..Umrah & ziarah Syria-Jordan

Perjalanan diteruskan lagi,sambungan dr sini

Ini berjubah! Jubah ni Umi belikan waktu dia pegi umrah tahun sebelum tu. Semangat. Ceh,muka berkerut2,,terik matahari,pdhl awl lg. Ni kt Queen Alia Airport Amman Jordan. Next stop, Orchid Hotel untuk breakfast!
Di lobi hotel,unik. Semua ni dh include dlm package,ikot je la. haha, sarapan ala arab.. Ingt kn cmne la,rupanya.. roti,roti,roti,buah zaitunsss,pastu ade la beberapa bahan yg xpasti.. tp ngap je la..apa nk bimbg sgt,kan kan :D Rupanya org arab ni mkn roti byk giler lah, kalo xsilap,lpas trip ni la sy jd gila roti kot.hahaha
Lebih kurang kul 9 pagi,lepas siap2 breakfast sumer, kami terus gerak ke Dead Sea aka Laut Mati, Tempat plg rendah di dunia. Sebenarnya,kami sepatutnya pegi ke gua tinggalan Ashabul Kahfi terlebih dulu, tp kami opted untuk ke Laut Mati,sbb kami di tukarkan ke rombongan lain. Pihak Al-Quds nk kami duk dgn rombongan tu, sbb akan terus ke Syria selepas Laut Mati, yg mana rombongan yg asal stay lama skit kt Jordan. So,ok la,ikot je,sena…

Sambungan..Umrah & ziarah Syria-Jordan

Sambungan dari last post.. Kan janji nk upload gamba.. tapi,ish tibe2 jugak,semenjak 2 menjak ni, rasa segan je nk buh gambar sndiri. aishh..tp sbb dh jnji,upload lah jugak.
me & my sis kt Suvarnabhumi airport
Actually waktu kat airport ni, sakan kami duk intai2,kot2 la boleh terserempak dgb artis2 :P hahaha,sempat lg! duniawi oh duniawi! Airport ni mmg bertingkat2 lebih kurg je kot dgn KLIA, tp mcm lg besar je. *kot*

Ayuh,perjalanan di teruskan! Bangkok ke Amman,Jordan! Lebih kurang midnight 27/5 tu kami check-in untuk next flight, ke Jordan! This time kami fly dgn Royal Jordan! Huih,excited nie! Jauh tu nk fly!
Haa,lupa nk bgtaw, airport kt Bangkok ni mcm strict skit part cecair in board nih, kalo x silap, 50ml je ke * adoi lupa lg* mlm tu mmg sakan la officer dorg duk picit shower cream sorg macik ni. Lpas kt KLIA,tp xlpas kt Bangkok. Kesian jgk tgok macik tu,dh la shower cream yg mahal sakan, main picit smpai cukup limit yg dorg nk je.
Ok,sambung kisah flight. Perjalanan ke Jordan lebih kurang …

Umrah & ziarah Syria-Jordan

Ini bukan tiba-tiba, tp sebenarnya kebelakangan ni rindu pd Middle East makin menjadi2. Rasa2, next trip nt nk g sana lg! Rindu kt tempatnya,makanan nya,suasananya..rindu lah!!! Sgt-sgt. Sebab trip ni dah lama,terpaksa lah bukak album gambar balik. Nasib baik Umi ada tulis short notes kat tepi2 gambar2 tu. So apa lg,smbil nengok gambar,smbil mengimbau la :D Jom.serba ringkas.
27/5-9/6
27/5: Berkumpul di KLIA, jumpa dgn travel agency, Al-Quds Travel ( mmg recommended lah dorg ni kalo nk pegi Middle East). Excited tak payah cerita la, sbb first time nk pegi jauh nie. Lagi excited sbb smua ada skali. Mmg best la travel dgn siblings,sbb boleh menggila dgn dorg,xkira masa & tempat. Flight kami transit kat Bangkok,Thailand.

So, lebih kurang tgah hari tu,lpas puas hati saying goodbyes kpd saudara mara yg dtg m'hntar,kmi pun terbang lah. Untuk KL-Bangkok, naek MAS. wah wah,MAS..you memang lah. Kalo lah poket I tebal,mmg i nak you je sentiasa! Dr cabin crew sampai la ke makanan,mmg kelas! he…

BIGBANG: THE WORLDWIDE ACT FOR 2011

.
Yay!! My fangirl heart; it's worth staying up all night to this! Forever relevant!
BIGBANG won! BIGBANG won! BIGBANG

Youtube page banner today! Yay!

Congratulations!! It's no doubt, BIGBANG is the worldwide act as the MTV EMA Belfast 2011 crowned them the titled on Nov 6th 2011.

GDYB forever




Standing together as five again,on a stage under one name : BIGBANG, this award is indeed the best birthday gift for TOP given by the VIPS.
BIGBANG with Ludacris
Credits goes to all the VIPS/BLACK JACKS/LUCKY7/ YG STANS/ YG FAMILY as well as KPOP LOVERS for making this dream came true. It's been tough year for BIGBANG and VIPs, but together we made it through! BIGBANG's Taeyang thanked the fans for standing by them all these time and it really brought tears to my eyes, seeing BIGBANG all five standing proud and all smiling on the world stage! *group hugs* all the sweats worth it!
Taeyang also tweeted 'We had a great time in EMA.. Thank you everybody.. Thank you MTV' @REALTAEYANG
BIGBAN…

(^____~)v

Kalau dulu, saya lebih suka belanja orang/kawan2, sekarang saya belajar untuk di belanja oleh mereka jugak. Bukan sebab saya kaya amat atau pape, cuma itu cara saya dibesarkan. Bila dah besar panjang, saya sedar, tak semua orang suka cara itu. Ada orang anggap saya pandang rendah pada mereka dgn perbuatan itu, sedangkan saya tak bermaksud. Ajaran Umi Abah saya,rezeki itu harus sentiasa di kongsi untuk kita lebih murah rezeki kelak. Tapi mungkin saya dh melampaui batas. Saya perasan saya kurang terima belanja orang. Kerap menolak untuk di belanja sedangkan saya suka untuk belanja. Mungkin itu salah satu sifat yg tak disukai org kot. So, sekarang sy dh belajar untuk lebih menerima. Sekarang bila org nk belanja,laju je saya iya kan, ye lah,hati kita senang bila kita tgok org gembira, mst lah kita nk tgok dorg gembira jgk kan. Kesimpulannya,kalau nk belanja saya di alu-alukan! hehe (^__~)v